Irodai témák – nem feltétlen irodai környezetbe

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam a munkahelyemet illetően. Amellett, hogy szakmailag maximálisan olyan kihívásokkal nézek szembe, amikkel szívesen és lelkesen küzdök meg, remek csapat vesz körül. Nem csak a karrier szempontjából tudjuk egymást teljes mértékben támogatni, de emberileg is. Mindig oldott a hangulat és már-már barátinak mondható a közöttünk lévő kapcsolat. Szóval a kötelező körök mellett persze mindenki hozza magával az otthoni problémáit és ügyes-bajos aktuális dolgait is. Így például mostanában a napelemeken szoktunk közösen rágódni…

Eszterék – egyik kedves kolleganőm – nem rég családi házba költöztek és most jutnak oda a felújítások szakaszában, hogy beleugorjanak nagyobb volumenű energetikai fejlesztésekbe. Így hát persze megkerülhetetlenül szóba jött a napelem kérdése. Érthető okokból megkerülhetetlen a téma, ha valaki hosszútávon tervez egy adott otthonban, akkor nem érdemes kihagyni, hiszen pár év alatt behozza a belefektetett összeget és onnantól lényegében ingyen van a ház villamos energiaellátása. Ez persze mind szép és jó, csak nem mindegy, hogy mekkora az az összeg, amit be kell fektetni hozzá.

Eszteréknek muszáj volt beleásniuk magukat a témába, hiszen körültekintő tájékozódás nélkül nehéz döntést hozni egy ekkora beruházásról. Szóval megfaggattuk Esztert, hogy mennyi is pontosan a napelem ára.

Egyszerűnek hangzik a kérdés, valójában mégsem ennyire szimpla dologról van szó – mint azt megtudhattuk. Maguk a napelem árak ugyanis korántsem annyira földtől elrugaszkodottak, mint az egyébként talán a sztereotípiákban él. Ami ezt a mérettől és teljesítménytől függő néhány százezer forintot kiegészíti és feljebb tornássza, az egyrészt a napelemes rendszerek megkerülhetetlen többi eszköze, másrészt minden más, ami járulékosan hozzátevődhet egy ilyen felújításhoz. Az első csoportot illetően ilyen eszköz az inverter, ami arra hívatott, hogy a napelem által a napsugarak elektromágneses sugárzásából előállított egyenáramot a háztartásokban is felhasználható váltóárammá alakítsa. Ennek összege a márkától és a mérettől függően eltérő lehet, jelentősen befolyásolhatja a rendszer összértékét és árát. Ilyen megkerülhetetlen eszköz továbbá a napelemeket tartó szerkezet, aminek rendkívül fontos a minősége, hiszen mindenféle időjárási viszontagságnak ellen kell állnia és stabilan a helyén tartania a napelemeket hosszú-hosszú éveken keresztül. A legrégebbi gyártók drágábban kínálhatják a termékeiket, azonban cserébe a szakértelmük és a nevük megbízható és megkérdőjelezhetetlen, nem véletlen, hogy a legtöbb esetben sok éves garanciát is vállalnak az eszközeikre.

És akkor jön a minden más járulékos, ami ugyan opcionális, de ha szükség van rá, akkor jelentős mértékben megdobhatja a ráfordítani szükséges összeget. Szóval a napelem ára mellett akár toronyként magasodhat az esetlegesen szükséges tetőszerkezeten és villamos hálózaton történő átalakítás költsége. Függően attól, hogy mennyi napelemre van szükség, könnyen belefuthatunk abba, hogy a tetőszerkezet nem bírja el a megtervezett rendszert, vagy egyszerűen nem lehet hova rögzíteni kellően stabilan az elemeket és a tartószerkezetet. Éppen ezért, hogyha ilyen nehézségekbe ütközünk, nincs más hátra, mint hívni egy szakembert a tető átalakítását illetően és kikérni a véleményét, hogy hogy is lehetne megoldani, hogy elbírja a napelemeket. Ennek a kivitelezését általában meg lehet úszni drágán, meg még drágábban. Az egyetlen kivételt talán az az eset képezi, hogyha van a kertben még olyan tetőfelület, vagy bármi árnyék nélküli terület, ahova egy állványra felerősítve az eszközöket szintén tudjuk olyan hatékonysággal működtetni a napelemes rendszert, mint a lakóépület tetején – vagyis az ideális esetben. Persze erre is vannak precedensek, de az általános forgatókönyv sajnos mégis az, hogy le kell cserélni a tetőszerkezetet, ez pedig természetesen mérettől és kiválasztott kiviteltől függően leginkább milliós tételtől kezdődik és sokmilliós csillagos égig szaladhat.

Hasonlóan ijesztő többletköltségeket generálhat az is, ha az épület villamos rendszere nincs megfelelő állapotban egy ilyen modern hálózat kiépítéséhez és újra kell kábelezni bizonyos szakaszokat, biztosítékokat cserélni, vagy bővíteni, vagy gyakorlatilag bármibe belenyúlni, ami a falak vésését vonja maga után. Tehát érdemes erősen reménykedni abban, hogy ebből a szempontból kellően korszerű a fejleszteni kívánt épület, különben elég sok plusz macera a nyakunkba szakadhat. Összességében tehát Eszter nem volt negatív, de próbálta reálisan felvázolni a helyzetet a napelem árakat illetően. Valahogy így foglalnám össze: ha nem kell belenyúlnod a házad többi részébe, bomba ötlet és ki ne hagyd, ha viszont igen, jól gondold meg, hogy mit vállalsz, mert lehet, hogy jóval nagyobb falat lesz, mint amekkorának először tűnik! Az egész témakörről egyébként sok érdekes infót lehet olvasni a napelemesrendszerek.info oldalon, ha van pár percetek érdemes lehet ránézni.