Egészségügyi okok miatt is lehet a szemünk karikás

Néhány éve nehéz fizikai munkáról váltottam irodai munkára, ami sok szempontból nagy könnyebbséget jelent. Nem utolsó sorban a fizikumomra, már nem fáj állandóan a hátam, derekam, ízületeim. Mondjuk a hátam néha fáj még, de az a nem megfelelő tartástól van, nem azért például, mert nagyon nehéz dolgokat kell emelgetnem. Ez így azért más. Mikor egyik nap elmentem a munkahelyemen a mosdóba, szinte megdöbbentem a tükörképem láttán. Egy karikás szemű nő nézett vissza rám, akire rá sem ismertem szinte. Eldöntöttem, hogy utána fogok járni ennek a problémának, hogy mi is okozza. Így bukkantam rá az instantense.hu oldalára, ahol sok hasznos információt olvashattam. Vannak olyan helyzetek, amikor nem feltétlen a kialvatlanság okozza a szem alatti karikákat, hanem néha egészségügyi gondok is állhatnak a háttérben. Például számomra nagyon furcsa volt, hogy a szem alatti karikák jelezhetnek kezdődő arcüreggyulladást is. Hiszen nem elhanyagolhatóak az arcüreggyulladás lelki okai, ahogy más betegségek lelki okai sem. Ugyanis tudjuk, hogy a lelki eredetű gondok előbb – utóbb testi tünetekben nyilvánulnak meg sok esetben.

Az egyik ok lehet például a vashiányos vérszegénység is, aminek következtében kialakulhatnak a sötét karikák. Nem tudtam, hogy ez összefüggésben áll – e a helyzetemmel, de én világ életemben vashiányos voltam. Mondjuk sosem voltak nagyon fekete karikáim, de ki tudja, lehet, hogy ez az öregedésnek is az egyik jele, hogy a szervezetem érzékenyebben reagál a vashiányra. Ezt a dolgot egy laborvizsgálat könnyen ki tudja deríteni, amit így már mindenképp meg akartam ejteni, úgyis rég voltam vérvételen. Az instantense.hu oldalán olvasható, hogy fontos, hogy ilyen esetekben vaskészítményekkel támogassuk meg a testünket, de azt sem szabad elhanyagolni, hogy C – vitaminból kellő mennyiséget bevigyünk, illetve ilyenkor ajánlott az is, hogy az ember minél több májat és vörös húst fogyasszon. Nekem is van hova fejlődnöm még ezen a területen, mert sajnos kevésszer fogyasztom az előbb említett ételeket. De a szépségem és az egészségem miatt igyekszem majd odafigyelni erre.

Érdekes volt számomra az is, hogy van, amikor allergiát jelez a karikás szem. Erről például ezelőtt még sosem hallottam, így kíváncsi voltam, mit írnak az oldalon. Az allergiás reakciót a szervezetben a hisztaminok felszabadulása okozza, ami kitágítja az ereket, így ezeknek a térfogata megnő. Ez okozza az elszíneződés problémáját. Na, itt is nagyon boldog voltam, ugyanis még allergiás is vagyok egy csomó mindenre. Szinte félve olvastam tovább a cikket, hogy még mi minden fog kiderülni azzal kapcsolatban, hogy mi okozza a szem alatti karikáimat. Az ekcéma egy immunrendszerrel kapcsolatos betegség, ami szintén okozhat elszíneződést. A bőr folyamatos viszketése sem segít ezen a dolgon, mert az ember nagyon nehezen tudja megállni, hogy ne vakarózzon. A szem dörzsölése tovább vékonyíthatja a szem alatti bőrt, és így nem kell tovább ecsetelnem, ez miért okozhat karikás szemeket.

Nagyon örültem, hogy rátaláltam az instantense.hu oldalán lévő cikkre, mert sok olyan dolgot tudtam meg a szem alatti karikákkal kapcsolatban, amikről korábban fogalmam sem volt. Az is teljesen új volt, hogy az arcüreggyulladás lelki okainak is például szerepük van a karikák súlyosbításában is. Szerintem ennek az egésznek az a tanulsága, hogy nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a testünk jelzéseire, hogy valami nem működik megfelelően. Ennek egyik jelei lehetnek a szem alatti fekete karikák.

arcüreggyulladás lelki okai