Napelem az irodára

Úgy tűnik, eljött az idő, hogy mi is komolyan gondolkodni kezdjünk az energiaköltségeinken. Szerencsére – a gazdasági helyzet ellenére – nem megy rosszul a cég, viszont rengeteg a rezsi típusú kiadásunk.

Nyolc szervergépet üzemeltetünk, amik falják az áramot, és akkor nem beszéltünk a kollégák gépeiről, a világításról, a légkondiról, a nyomtatókról, a hűtőkről (kettő is van, a lenti és a fenti konyhában is egy-egy), a pihenőben lévő tévéről, a folyamatosan egyszerre töltődő húsz darab mobiltelefonról… És még sorolhatnám hosszú ideig.

Évek óta győzködöm a cégünk tulajdonosát (most nevezzük Jenőnek 😉), hogy próbáljuk meg valahogy mérsékelni ezeket a kiadásokat. Sokat szónokolok neki a napelem előnyeiről. (Otthon, a házunkon is napelemek vannak. Néhány év, és megtérül a befektetés, onnantól pedig nettó nyereség az egész.) Nagyon nehéz meghoznia ezt a döntést, mert a legtöbb cégnél sajnos az a trend, hogy maximum a következő évre terveznek előre, és nem a következő évtizedre – de hajlik rá, hogy hosszú távon napelemekkel csökkentsük a kiadásainkat.

napelem pályázat cégeknek

Szerencsére akad bőven napelem pályázat cégeknek, de nagyon oda kell figyelni, hogy kifogd a megfelelőt. Most még nem lehet tudni pontosan, hogy 2021-ben milyen pályázati lehetőségek lesznek elérhetőek, de a sporoljnapelemmel.hu-n ezek folyamatosan nyomon követhetőek.

Többször elérhető volt már (és bízunk benne, hogy jövőre is lesz) 0%-os hitel napelemépítésre. Általában külön pályázatot indítanak a GINOP (Közép-Magyarországon kívüli régiók) és a VENOP (Közép-Magyarországi régió) támogatására. A GINOP pályázatok között egyébként előfordulnak vissza nem térítendő támogatások is, úgyhogy az embernek érdemes nyitva tartania a szemét.

Az is felmerült már, hogy nem várjuk meg, lesz-e jó napelem pályázat cégeknek, hanem önerőből vágunk bele a dologba – ezt igazából Jenőnek kell eldöntenie, én pedig megértem, hogy óvatos. Mégis csak egy nagyobb kiadásról van szó, ami hosszú évek alatt térül meg – de akkor bizony fixen és stabilan milliókat spórol majd meg a vállalatnak.

A személyes véleményem az, hogy néhány évtized múlva már szinte minden háztetőn napelemek lesznek – és csak az lesz a különbség azok között, akik most befektetnek ebbe, és azok között, akik csak mondjuk húsz év múlva, hogy akik időben kapcsoltak, sokkal korábban kezdik a spórolást.

Az már nagyon valószínű, hogy ha Jenő úgy dönt, hogy belevágunk, akkor a sporoljnapelemmel.hu -ról fogjuk megrendelni a rendszert. Az oldalukon keresztül bekértünk egy árajánlatot, és abszolút tisztességes áron dolgoznak. Egy picit utánanyomoztam a cégnek is (Pentele Solar Kft.), és akivel beszéltem, nagyon jó véleménnyel van róluk.

Úgyhogy most ez a helyzet, Jenőnél pattog a labda, és ha döntött, mehet a menet. Szerintem csak azon gondolkodik, hogy várjunk-e valamilyen jó, cégeknek szóló napelem pályázatra, vagy most rögtön nekikezdjünk a dolognak.