Egy modern irodának műanyag ablakai vannak

Egy irodát nem könnyű megtervezni, megépíteni és berendezni. Rengeteg szempontot szem előtt kell tartani, kezdve a jogszabályok által előírt dolgoktól egészen a dolgozók kényelmét és egészségét garantáló intézkedésekig. Az sem mindegy, hogy külön szobákat alakítunk ki az irodában, esetleg kisebb irodákat, ahol csak egy-egy csapat dolgozik együtt, vagy az egész iroda egy hatalmas helyiség, egybenyitott légtérrel. Az előbbinek előnye lehet, hogy könnyebben tudnak a dolgozók koncentrálni egy adott feladatra, főleg, ha csapatban kell dolgozniuk és gyorsabb a kommunikáció. Viszont így el vannak szeparálva a többiektől, nem találkoznak annyit velük és nagyon könnyen kieshetnek az egész iroda életéből. Ha viszont nincsenek külön szobák, hanem mindenki egy szobában ül, akkor könnyebben tartanak kapcsolatot egymással a munkatársak, akár csak egy-egy szemkontaktus vagy kérdés által, viszont óhatatlanul van egy alapzaj, ami a csendben dolgozni szeretőket nagyon zavarhatja és hátráltathatja.

Bármilyen is az iroda belső elrendezése, egy biztos: a külvilágtól érdemes alaposan elszeparálni az egész irodát. Ezt pedig hogyan lehetne máshogy megtenni, mint kiválóan záró és szigetelő műanyag ablakokkal. A nyílászárók közül a műanyag ablakok számítanak a legmodernebb technikának, a fa nyílászárókat már túlhaladták. És hogy mi ennek az oka? A szinte tökéletes szigetelés, aminek köszönhetően a benti meleg vagy kellemesen hideg levegő nem szökik ki a réseken és az ablakkeret mellett, plusz a kinti nyüzsgés és zsivaj nem jut be az irodába, ami valljuk be, hatalmas előny, pláne, ha a belvárosban vagy egy forgalmasabb út mellett helyezkedik el az épület. A műanyag ablakok hatékony védelmet nyújtanak az illetéktelen behatolók ellen is, mert bár nincs olyan zár vagy ablak, amit ne lehetne kinyitni vagy betörni, az ablakkeret vasalása megnehezíti a betörők dolgát rendesen.

Ha valaki a fenti előnyöket belátva elkötelezi magát a műanyag nyílászárók mellett, nem lesz könnyű dolga megtalálni a tökéletes, árban és minőségben passzoló ablakokat. Ahány ablak és gyártó, annyi árral találkozhatunk a piacon, ezért érdemes alaposan körülnézni és tájékozódni, mielőtt az első szembejövő ajánlatra igent mondunk. A nyílászárók mérete már önmagában egy olyan tényező, ami befolyásolja a műanyag ablak árak alakulását. Érthető módon egy kisebb ablak kevesebb anyag felhasználásával készül el, tehát az anyagköltség alacsonyabb. Az ablakok méretén nehéz változtatni, ha nagyobb ablakokat szeretnénk, bontani kell a falat, ha pedig kisebbeket, akkor szűkíteni kell. Előfordulhat az is, hogy egy lakásba költözve szembesül az új tulajdonos azzal, hogy nem szabvány mérete van az ablakoknak, külön megrendelésre kell legyártatni minden nyílászárót. Ilyen sajátos feltételek mellett érthető módon több pénzbe fog kerülni egy ablakcsere, így aki hosszútávon orvosolni szeretné a problémát, annak megéri vagy kisebbíteni vagy nagyobbítatni az ablakokat a szabvány méretig.

A kiváló hő- és hangszigetelését a műanyag ablakoknak a légkamrák rendszere biztosítja. Ablaktípustól és gyártótól függően akár hét légkamra is lehet egy ablakban, de minimum néhány minden esetben szokott lenni. A légkamrák számával egyenesen arányosan nő az ablak ára is, hiszen egy fejlettebb, összetettebb, hét légkamrás ablak jóval többe fog kerülni, mint egy egyszerűbb, három légkamrát tartalmazó társa. Emellett az ablakhoz felhasznált üveg mennyisége és minősége is nagyban befolyásolja a nyílászáró árát.

Az üveg összetételét már említettük, mint fontos részlet, így nem maradhat ki a műanyag keret anyaga és összetétele sem. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen műanyagból készül a keret, hiszen ennek kell majd tartania az egész ablakot és emellett az sem hátrány, ha az időjárás viszontagságait is képes kiállni. Az erős UV-sugárzás hamar elszínezi a rosszabb minőségű műanyagot, ami pedig borzalmas esztétikai eredményhez vezet – gondolom, senki nem szeretne elszíneződött nyílászárókat már a cserét követő egy éven belül. Egy műanyag ablak évtizedekig jó szolgálatot tehet, ha a megfelelő minőséget választottuk és hajlandóak voltunk a zsebünkbe nyúlni az ablakcsere alkalmával; hosszútávon spóroltunk, higgyük el, hiszen nem kell olyan gyakran új ablakokat vásárolni. Ha valaki idegenkedik a műanyag ablakoktól és a ház összképéhez a fa ablakok passzolnak, arra is van megoldás; a fa hatású műanyag ablakok csak megjelenésükben hasonlítanak a fa nyílászárókhoz, minden más tekintetben a legkorszerűbb műanyag ablakok tulajdonságait hordozzák.