Napelem inverterekről beszélgettünk az irodában

Általában az irodában a legtöbb munkanap nagyon jó hangulatban telik. A feladatok mellett pihenés gyanánt nem a telefonunkat szoktuk nyomkodni, hanem egymással beszélgetünk. Mindennapra jut valami fő téma is, ami ez egésznapot képviseli. Van, hogy aktualitások kerülnek szóba, van, hogy csak egy-egy vicces macskás videó, de van, hogy nagyon komoly témák is terítékre kerülnek. Legutóbb a napelemes rendszer volt a fő téma, mert a mellettünk lévő utcában egy családi házra egy ilyen rendszer került telepítésre.

Igyekszünk mindig utánajárni a témának

Többen is családi házban élünk és megbeszéltük, hogy a villanyszámla azért néha igazán ki tudja vágni azt a bizonyos biztosítékot. A napelemrendszer.info oldalon utána néztünk annak, hogy mennyibe kerülhet egy napelem rendszer telepítése és egészen az 1 milliós összegtől a 6-7 milliós tételekig találtunk árakat. Természetesen ez függ a rendszer nagyságától, hogy mekkora az adott energiafelhasználás és még nagyon sok befolyásoló tényező van, ami alakíthatja az árat.  Megtudtuk, hogy a napelem piacon a legnagyobb tekintéllyel rendelkező gyártó, az nem más, mint a SHARP, amiről többünknek is eszébe jutott, hogy a zsebszámológépe is ettől a gyártótól származik. Ami pedig az invertereket illeti, a legjobb választás kétséget kizáróan a német csúcsminőségű SMA inverter. Erről a tartozékról, még a kritikusok is elismerően beszélnek. A további eszmecsere pedig leginkább a napelem inverterek témakörben folytatódott.

Miért olyan fontos az inverter?

A napelem inverterek feladata, röviden- tömören az, hogy a napelemes rendszer által előállított egyenáramot, általunk is felhasználható váltóárammá alakítsa. Tehát, ha úgy nézzük, akkor e nélkül a szerkezet nélkül a rendszer egy fabatkát sem érne, mert a megtermelt energiát nem tudnánk hasznosítani. A rendszerkivitelezők, sokszor azt tanácsolják, hogy a jelenlegi szükségesnél nagyobb inverterre ruházzunk be, hogy ha később esetleg úgy döntünk, hogy a rendszerünket bővítenénk, akkor ne ütközzünk akadályokba.

Mikor van szükség bővítésre?

Bővítésre akkor van leginkább szükség, amikor valami olyan elektromos cikkre ruházunk be, ami nagymértékben megnöveli az energiafogyasztásunkat és a jelenlegi rendszerünk nem bírja el. Érdemes tehát előre gondolkozni, mert ha később eszmélünk csak rá, hogy az inverter – ami amúgy a rendszer legdrágább eleme – nem elég nagy teljesítményű, akkor a csere olyan sok macerával és engedélyeztetésekkel jár, hogy majdnem ugyanott tartunk mintha egy teljes rendszert építettünk volna ki.

Kétféle inverter létezik

Az inverterek között két különböző működési mechanizmust tudunk megkülönböztetni. Beszélhetünk a hálózatra tápláló rendszerről és a sziget üzeműről. Mindegyiknek megvan a maga szépsége, de túlnyomó többségben, a háztartások inkább a hálózatra visszatápláló rendszert szokták választani, mert így a kapcsolat nem szűnik meg teljesen az áramszolgáltatóval és, ha ne adj isten a rendszer nem termelne elegendő energiát, akkor a szolgáltató biztosítja nekünk az áramot.