A tipikus irodai hőmérséklet-háború megoldása

Biztosan mindenki átélte már, aki irodában dolgozik, hogy micsoda ellentéteket tud szülni a kollégák – de elsősorban a különböző nemek között – az ideális irodai hőmérséklet beállítása. A nők általában mindig fáznak, míg a férfiaknak melege van, de láttam már mindkét esetre ellenpéldákat is. Ami a közös a problémában, hogy nem tudunk úgy hatékonyan dolgozni, ha közben nem érezzük komfortosan magunkat.

Nálunk is pont ez a helyzet állt elő, de azt hiszem, hogy irodavezetőként most már végre rájöttem, hogy mi lesz erre a megoldás. Azon kívül, hogy szétültetem a fázós és az izzadós bandát két külön helyiségbe, az előbbieknek beszereltetek valamilyen plusz fűtési lehetőséget az irodájába.

Utána is néztem az interneten, hogy milyen opciók vannak. Azt találtam ezen a weboldalon, hogy az elektromos fűtőpanelek segíthetnek nekünk. Ezek olyan eszközök, amiknek a telepítéséhez szerencsére nem kell szétvernünk sem a falakat, sem a padlót. Nem lesz szükségünk szakemberekre, akikre manapság hónapokat kell várni, így már ezen a télen meg fogja szüntetni a vacogó kollégák koncentrációs nehézségeit. Egyszerűen megrendeljük az internetről, felcsavarozzuk a falra és bedugjuk a konnektorba. Nagyon örülök, hogy találtam egy ilyen egyszerű módszert egy ilyen régóta húzódó problémára!

Azért az sem mellékes, hogy hogyan alakulnak a fűtőpanelek árai. A honlapon megtaláltam, hogy már 21 ezer Ft-tól elérhetők ezek a berendezések, de a legdrágább sem kerül többe, mint 81 000Ft. Ez még bele kell, hogy férjen a vállalati költségvetésbe. Szerencsére a fenntartása sem lesz túl drága, hiszen csak az áram díját kell megfizetnünk, ami kedvezőbb, mintha gázzal fűtenénk. Amiatt sem kell aggódnunk, hogy netán folyton elromlana és a javítási költségek vernének minket a padlóhoz anyagilag. Mivel nincsenek benne mozgó alkatrészek, ezért nem kell attól tartani, hogy ezek elhasználódnának vagy elkopnának. Az elektromos fűtőpanelek élettartama akár több évtized is lehet, de a kereskedő biztosít rájuk 5 év garanciát is. Ki tudja, hogy addig egyáltalán mind itt fogunk-e dolgozni ebben a folyton változó világban?

Egy irodában a biztonsági kockázatokat is mérlegelni kell, mégis csak a cég felel a munkavállalóiért a munkavégzés helyén. Szerencsére ezek az eszközök ennek a szempontnak is megfelelnek, mert nem forrósodnak fel, így a dolgozók nem tudják még véletlenül sem megégetni vele magukat. Illetve bármi történjék is, nem tudja őket az áram sem megrázni a berendezés kialakításának köszönhetően.

A hőmérséklet ezentúl pontosan szabályozható lesz, így ha megállapodunk abban, hogy például a 23 fok ideális a fázós csapat munkavégzéséhez, akkor egyszerűen beállítjuk azt a termosztáton. Ebből egyébként választható mechanikus vagy digitálisan programozható verzió is. Így arra sem fog idő elmenni a munkanapból, hogy az egyes fokozatokat próbálgassuk vagy állítgassuk, hiszen a külső hőmérséklethez folyamatosan adaptálódva adagolja a szükséges hőmennyiséget a kívánt belső hőfok eléréséhez.

Nálunk az is fontos, hogy az újdonsült fűtési rendszer csendes legyen, hiszen ehhez a fajta irodai munkához nagyfokú koncentráció és csend szükséges. Szerencsére ez a modern megoldás nem jár olyan pattogó zajjal, mint például a gázkazánok, amíg fel nem melegednek.

Összességében elmondhatom, hogy a fűtőpanelek árai kedvezőek, fenntartásuk olcsó és egyszerűen beszerelhetőek. Így nincs más hátra mint kiszámolni, hogy milyen típusra lesz szükségünk például méret és teljesítmény tekintetében és megrendelni az internetről. Ha nagyon elbizonytalanodok, lehet, hogy betérek a cég mosonmagyaróvári bemutatótermébe, hogy élőben is megnézhessem a választékot.

Remélem, hogy ezzel már akár jövő héten megoldódik a kollégák évek óta húzódó csatározása az irodai hőmérséklet körül!