Múltheti téma az irodában: energetikai tanúsítvány

Ha az ember állandóan csak szakmázik szépen lassan belekukul. Észre se vesszük és beszűkül minden, csak a számok maradnak meg persze az, amivel annak idején nem szívesen foglalkoztunk reggeltől estig, most meg aztán már tényleg csak az maradt. Éppen ezért minden napra hoz valaki valami témát, ami éppen aktuális nála otthon valamiért és mindig szánunk arra időt, hogy tudjunk beszélgetni ezekről a dolgokról is, kicsit kikapcsolódásképpen.

Így hallottam a múlthéten az e-tanusitas.eu oldalról, ami az Ecoteam honlapja. Ők egy energetikai tanúsítványok készítésével és ingatlanok értékbecslésével foglalkozó vállalkozás. Az egyik kollégám árulja a házát és mint kiderült, jó pár éve már nem lehet túladni ingatlanon anélkül, hogy érvényes energetikai tanúsítvánnyal rendelkezne. Ez is csak onnan derült ki, hogy egy cimborájuk az e-tanusitas.eu-t ajánlotta a ház felbecsültetésére – mivel ingatlanok értékbecslésével is foglalkoznak – és ők meg szépen felvilágosították a kollégámat, hogy ha túl akar adni ezen az épületen, akkor nem csak az értékét kell felbecsültetni, hanem az energetikai hatékonyságát is.

Így hát nem volt más választás, muszáj volt megrendelni az energetikai tanúsítást is. Persze ez egyrészt nem jelentett veszedelmes többletköltséget, másrészt ugyanazon az alkalmon történt meg az ingatlan felmérése mindkét szempontból, hiszen egyébként is jócskán átfedés van a két művelet között, ezért nem volt vele külön kellemetlenség és macera.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen besorolás alá kerül a lakás a 12 fokú skálán. JJ-től, vagyis a kiemelkedően rossz kategóriától egészen AA++-ig, vagyis minimális energiaigényű kategóriáig elég széles skálán lehet elhelyezni az adott épületet. Hogy mégis hová kerül, az egyszerűen mondva attól függ, hogy mennyire energiahatékony az adott épület – mennyire gazdaságos a fenntartása. Ha ettől egy kicsit mélyebbre szeretnénk menni, akkor azt lehet mondani, hogy ezt legjobb a házon található hőszigetelések minősége és megléte, a nyílászárók minősége és légáteresztése, a fűtési rendszer korszerűsége na és persze a 21. század kiegészítőinek megléte vagy meg nem léte befolyásolja. Persze lehet ezt még hosszasan boncolgatni, de leginkább erről van szó, ezek a legfontosabb pontok annak tekintetében, hogy milyen besorolást kap az ingatlan. A szóban forgó kolléga egyébként nem panaszkodott, mivel viszonylag újnak mondható a lakást, amit árulnak, ezért ez a besorolása is bőven átlag feletti lett. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanpiacon érezhető módon többet ér, mint egy energetikai szempontból kevésbé hatékony, kevésbé gazdaságos fenntartású ház.

El is gondoltam azon, hogy korszerűsíteni kéne nekem is az otthonomon, de előtte lehet, hogy kihívom az e-tanusitas.eu szakembereit én is egy értékbecsléssel egybekötött felmérésre, ahol remélhetőleg kaphatok abban is tanácsokat, hogy mivel tudom leginkább növelni az ingatlan értékét amellett, hogy a számomra is érezhető komfortfokozata is lényegesen megnőjön.